Wat nu??? Help mijn verhaaltje te corrigeren.

Dit is het hoekje voor de creatieve geesten onder ons [this is the corner for the creative minds among us]. Begin je eigen verhaaltje, schrijf mee met een verhaaltje van iemand anders of schrijf zelfs een gedicht in het Nederlands! [start your own story, continue a story that someone else started or even write a poem in Dutch!]
Forum rules
When correcting Dutch texts, (most) vraagbaken use a colour code to distinguish between different types of mistakes. See also: viewtopic.php?f=3&t=753&p=5506#p5506
Post Reply
Catrin Siregar
Lid
Posts: 17
Joined: Tue Jul 03, 2012 10:37 am
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Indonesian
Second language: Dutch
Third language: English
Fifth, sixth, seventh, ..., languages: Learning more about German and French
Gender: Female

Wat nu??? Help mijn verhaaltje te corrigeren.

Post by Catrin Siregar » Wed Jul 04, 2012 11:14 pm

Hallo moderators,

Ik wil heel graag iets beter worden in schrijven, dus willen jullie alstublieft mijn onderstaande verhaaltje gaan lezen en corrigeren. Alvast bedankt voor jullie moeite.

Ik heb ruim een jaar terug ontslag genomen van mijn werk. Ik voelde me namelijk niet meer prettig om naar mijn werk te komen; de sfeer op het werkvloer was niet meer gezellig zoals het was. Na de ontslag probeerde ik een nieuwe baan te vinden. Ik heb een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd bij verschillende bedrijven maar veel bedrijven namen liever een fulltimer aan, zodoende heb ik tot nu toe nog geen baan kunnen vinden.

Om de tijd te verdrijven ging ik mijn Nederlands bijspijkeren; Nederlands boeken, pen en papieren uit de kast gehaald, ik heb grammatica’s geleerd en oefeningen gemaakt. Ik vond iemand die mijn Nederlands corrigeerde. Het was leuk en ik had er veel plezier van, maar ik kon niet zeven dagen in de week Nederlands gaan leren dus ik ging sporten.

Ik ging thuis op WII balans staan. Hupsakee, handen omhoog, benen omhoog, bukken, steppen, op de plaats rennen etc. Het was leuk, ik voelde me lekker en de kilo's vlogen eraf. De vooruitzicht van een mooi slank lichaam wond me op, ik werd steeds geestdriftig met sporten tot mijn knieën begonnen pijn te worden. Voorlopig geen sport meer, had ik zo besloten. En nu? Hmm....Ik moest wel even diep nadenken hoe ik me zou gaan vermaken. Ok, ik wist dat toen het moment was om verder te gaan met mijn studie maar ik had er niet zo veel zin in. Studeren begon wat zwaarder te worden. "Nee, nee, ik ga niet studeren" zei ik hardop, dus ik pakte de romans en de thrillers uit de kast en met vol enthousiasme ging ik ze lezen. Oh, de thrillers waren zo spannend; moord met voorbedachte rade, iemand in een opwelling doodde, verkracht en vermoord. Ik heb alleen een woord voor de thrillers, zeer amusant! En, de romans dan? Ach ja, romans zijn romans; er werd gesproken over een gebroken hart, leven in eindeloze hoop voor liefde, verwikkeld in een affair..bla..bla..bla..bla...Ik werd er alleen maar depressief van. Jij weet het wel wat ik bedoel toch!? Na een poosje waren de boeken uitgelezen.

Wat nu? Mijn volgende bezigheid was socialiseren. Zo gezegd zo gedaan; Ik bracht regelmatig een bezoek aan vriendinnen, stuurde e-mails aan kennissen, ontmoette nieuwe mensen, nodigde vriendinnen uit voor een lunch bij mij thuis, facebook updaten etc. etc. Het was leuk en gezellig.

Ik wist dat ik goed kon koken maar een cake bakken en decoreren was nooit mijn ding. Ik wilde dat vak gaan leren. Dus ik ging surfen voor een recept. Ja hoor, ik heb wat gevonden en meteen in de praktijk genomen. Voilà, wat waren ze goed gelukt en lekker ook. Ik was tevreden! Nou wilde ik graag mijn nieuwe hobby ontwikkelen. Ik was namelijk geïnteresseerd in het decoreren van een fondant cake, dus dat vak zou ik gaan leren. Weer ging ik surfen op internet, zoeken naar een handleiding om een fondant cake te maken, het was niet makkelijk maar ik vond wat ik wilde hebben. Naar de markt ging ik om een aantal cake benodigdheden te kopen, ontbrekende materialen bestelde ik via internet. Binnen een week had ik alles in huis, zo opgewonden als ik was bij de gedachte aan een eenvoudige en mooie cake te gaan maken ging ik direct aan de slag. Boter en eieren geklopt, suiker en bloem bijgevoegd, en hup ging het in de oven. Na een aantal uren stond mijn mooie versierde fondant cake klaar op tafel. En toen kwestie van afwachten wat de jury, in dit geval waren mijn man en kinderen, zouden ervan vinden. Het resultaat was niet slecht voor een beginner, dat was hun oordeel. Goed, ik was helemaal content. Vorige week heb ik weer een fondant cake gemaakt, het resultaat was verbluffend! Oefenen baart kunst luidt het gezegde, dat geldt voor mijn nieuwe vaardigheid. Voorlopig houd ik me bezig met het maken van fondant cake. Ik zal me wel goed vermaken, dat weet ik zeer zeker.

Vilmos
Superlid
Posts: 241
Joined: Mon Dec 19, 2011 10:59 pm
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Dutch (Netherlands)
Second language: English
Third language: Afrikaans
Fourth language: German
Gender: Male
Location: Heerlen

Re: Wat nu??? Help mijn verhaaltje te corrigeren.

Post by Vilmos » Thu Jul 05, 2012 1:26 am

Catrin Siregar wrote:Hallo moderators,

Ik wil heel graag iets beter worden in schrijven, dus willen jullie alstublieft mijn onderstaande verhaaltje gaan lezen en corrigeren. Alvast bedankt voor jullie moeite.

Ik heb ruim een jaar terug ontslag genomen van mijn werk. Ik voelde me namelijk niet meer prettig om naar mijn werk te komen gaan; de sfeer op het de werkvloer was niet meer zo gezellig zoals het was. Na de het ontslag probeerde ik een nieuwe baan te vinden. Ik heb een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd bij verschillende bedrijven maar veel bedrijven namen liever een fulltimer aan, zodoende heb ik tot nu toe nog geen baan kunnen vinden.

Om de tijd te verdrijven ging ik mijn Nederlands bijspijkeren; Nederlandse boeken, pen en papieren uit de kast gehaald, ik heb grammatica’s grammaticaregels geleerd en oefeningen gemaakt. Ik vond iemand die mijn Nederlands corrigeerde. Het was leuk en ik had er veel plezier van, maar ik kon niet zeven dagen in de week Nederlands gaan leren dus ik ging sporten.

Ik ging thuis op WII balans staan. Hupsakee, handen omhoog, benen omhoog, bukken, steppen, op de plaats rennen etc. Het was leuk, ik voelde me lekker en de kilo's vlogen eraf. De Het vooruitzicht van een mooi slank lichaam wond me op, ik werd steeds geestdriftig met sporten tot mijn knieën begonnen pijn te worden pijn begonnen te doen. Voorlopig geen sport meer, had ik zo besloten. En nu? Hmm....Ik moest wel even diep nadenken hoe ik me zou gaan vermaken. Ok, ik wist dat toen het moment was om verder te gaan met mijn studie maar ik had er niet zo veel zin in. Studeren begon wat zwaarder te worden. "Nee, nee, ik ga niet studeren" zei ik hardop, dus ik pakte de romans en de thrillers uit de kast en met vol enthousiasme ging ik ze lezen. Oh, de thrillers waren zo spannend; moord met voorbedachte rade, iemand in een opwelling doodde, verkracht en vermoord. Ik heb alleen een woord voor de thrillers, zeer amusant! En, de romans dan? Ach ja, romans zijn romans; er werd gesproken over een gebroken hart, leven in eindeloze hoop voor liefde, verwikkeld in een affaire ..bla..bla..bla..bla...Ik werd er alleen maar depressief van. Jij weet het wel wat ik bedoel toch!? Na een poosje waren de boeken uitgelezen.

Wat nu? Mijn volgende bezigheid was socialiseren ("socialiseren" is wel erg vernederlandst en wordt weinig gebruikt; "socializen" is een stuk beter). Zo gezegd zo gedaan; Ik bracht regelmatig een bezoek aan vriendinnen, stuurde e-mails aan kennissen, ontmoette nieuwe mensen, nodigde vriendinnen uit voor een lunch bij mij thuis, facebook updaten etc. etc. Het was leuk en gezellig.

Ik wist dat ik goed kon koken maar een cake bakken en decoreren was nooit mijn ding. Ik wilde dat vak gaan leren. Dus ik ging surfen voor een recept. Ja hoor, ik heb wat gevonden en meteen in de praktijk genomen. Voilà, wat waren ze goed gelukt en lekker ook. Ik was tevreden! Nou wilde ik graag mijn nieuwe hobby ontwikkelen. Ik was namelijk geïnteresseerd in het decoreren van een fondantcake, dus dat vak zou ik gaan leren. Weer ging ik surfen op internet, zoeken naar een handleiding om een fondantcake te maken, het was niet makkelijk maar ik vond wat ik wilde hebben. Naar de markt ging ik om een aantal cake benodigdheden te kopen, ontbrekende materialen bestelde ik via internet. Binnen een week had ik alles in huis, zo opgewonden als ik was bij de gedachte aan een eenvoudige en mooie cake te gaan maken ging ik direct aan de slag. Boter en eieren geklopt, suiker en bloem bijgevoegd, en hup ging het in de oven. Na een aantal uren stond mijn mooie versierde fondantcake klaar op tafel. En toen was het een kwestie van afwachten wat de jury, in dit geval waren dit mijn man en kinderen, zouden ervan zouden vinden. Het resultaat was niet slecht voor een beginner, dat was hun oordeel. Goed, ik was helemaal content. Vorige week heb ik weer een fondantcake gemaakt, het resultaat was verbluffend! Oefenen baart kunst luidt het gezegde, dat geldt voor mijn nieuwe vaardigheid. Voorlopig houd ik me bezig met het maken van fondantcake. Ik zal me wel goed vermaken, dat weet ik zeer zeker.
Goed hoor, maar je bent dan ook al vergevorderd. Let op de lidwoorden. Het woord "fondantcake" moet aan elkaar. Overigens denk ik dat men deze fondantcake beter kent onder de naam "roze koek", maar dat verschilt wellicht per regio.

Catrin Siregar
Lid
Posts: 17
Joined: Tue Jul 03, 2012 10:37 am
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Indonesian
Second language: Dutch
Third language: English
Fifth, sixth, seventh, ..., languages: Learning more about German and French
Gender: Female

Re: Wat nu??? Help mijn verhaaltje te corrigeren.

Post by Catrin Siregar » Thu Jul 05, 2012 6:50 pm

Bedankt voor jouw correcties, Vilmos.

Ik heb hier een aantal vragen voor jou:
-1. .....verhaaltje willen gaan lezen --> Ik snap niet goed waarom het woord "gaan" weg moest.
-2. "Grammatica's geleerd"--> is vervangen door "Grammaticaregels". "Ik heb grammatica's geleerd" deze zin hoor ik vaak, ik ga ervan uit dat het niet fout is. Graag nadere uitleg.

Groet.

Vilmos
Superlid
Posts: 241
Joined: Mon Dec 19, 2011 10:59 pm
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Dutch (Netherlands)
Second language: English
Third language: Afrikaans
Fourth language: German
Gender: Male
Location: Heerlen

Re: Wat nu??? Help mijn verhaaltje te corrigeren.

Post by Vilmos » Thu Jul 05, 2012 8:25 pm

Ik weet niet precies waarom "gaan" niet kan eigenlijk, maar misschien weet iemand anders dat hier. Voor mij klinkt het in ieder geval erg onnatuurlijk. Over "grammatica": Dit woord lijkt mij een singulare tantum, waardoor het meervoud niet bestaat (de grammatica, het geld, de muziek). Daarom kun je dit beter 'grammaticaregels' noemen, want 'grammaticaregel' heeft wel gewoon een meervoud.

Catrin Siregar
Lid
Posts: 17
Joined: Tue Jul 03, 2012 10:37 am
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Indonesian
Second language: Dutch
Third language: English
Fifth, sixth, seventh, ..., languages: Learning more about German and French
Gender: Female

Re: Wat nu??? Help mijn verhaaltje te corrigeren.

Post by Catrin Siregar » Thu Jul 05, 2012 8:30 pm

Bedankt voor de uitleg, Vilmos.

IgnatiusReilly
Lid
Posts: 20
Joined: Thu Jun 21, 2012 6:02 pm
Country of residence: Belgium
Mother tongue: Dutch (Flanders)
Second language: English
Gender: Male

Re: Wat nu??? Help mijn verhaaltje te corrigeren.

Post by IgnatiusReilly » Sat Jul 07, 2012 12:22 pm

Vilmos wrote:Ik weet niet precies waarom "gaan" niet kan eigenlijk, maar misschien weet iemand anders dat hier. Voor mij klinkt het in ieder geval erg onnatuurlijk. Over "grammatica": Dit woord lijkt mij een singulare tantum, waardoor het meervoud niet bestaat (de grammatica, het geld, de muziek). Daarom kun je dit beter 'grammaticaregels' noemen, want 'grammaticaregel' heeft wel gewoon een meervoud.
"gaan" is een hulpwerkwoord van aspect dat uitdrukt dat een handeling/actie staat te gebeuren. Bijvoorbeeld: we gaan die techniek eens uitproberen. Ze zijn de techniek nog niet aan het proberen maar het ze gaan dat binnenkort wel doen. In jouw zin (willen jullie mijn verhaaltje gaan lezen) is "gaan" overbodig omdat je niet moet uitdrukken dat dat gelezen wordt in de toekomst. Als een moedertaalspreker je zin buiten de context zou lezen, denk ik dat hij "gaan" letterlijk zou interpreteren: Willen jullie mijn verhaaltje gaan lezen? => "gaan" zou dan uitdrukken dat we bijvoorbeeld eerst naar een andere plaats moeten gaan waar het verhaal ligt. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is :)

"grammatica" heeft volgens de woordenlijst wel een meervoud maar dat wordt om de verzameling van grammaticaregels uit te drukken. Je mag bijvoorbeeld wel zeggen: Ik heb de grammatica van het Nederlands en die van het Duits bestudeerd. Deze twee grammatica's lijken helemaal niet op elkaar.

Catrin Siregar
Lid
Posts: 17
Joined: Tue Jul 03, 2012 10:37 am
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Indonesian
Second language: Dutch
Third language: English
Fifth, sixth, seventh, ..., languages: Learning more about German and French
Gender: Female

Re: Wat nu??? Help mijn verhaaltje te corrigeren.

Post by Catrin Siregar » Sat Jul 07, 2012 10:51 pm

Bedankt, IgnatiusReilly, ik denk dat ik je snap :D

Post Reply