Page 1 of 1

Duur studie NT2 II

Posted: Tue Jun 14, 2011 3:12 pm
by Pasquale
Hoeveel tijd heb je nodig om genoeg voorbereid te zijn voor het Nederlands NT2 II Staatsexamen?
Is er een gemiddelde bekend ?

Alvast bedankt voor alle antwoorden.

Re: Duur studie NT2 II

Posted: Tue Jun 14, 2011 10:57 pm
by kikay
Hallo Pasquale!

Dat hangt natuurlijk af van het niveau waarmee je bent begonnen. Het beoogde niveau van programma II is B2. Dus, als je op een laag niveau zit (bijv: A2) heb je meer tijd nodig om je voor te bereiden. Een intensieve cursus, bijvoorbeeld aan een universiteit, duurt normaal 7 weken per niveau. Met begeleiding van een docent, of iemand die je kan helpen, leer je sneller. Van de andere kant is de voorbereiding voor degene die op niveau B2- of B2+ zit minder dan iemand van een lager niveau.

Je hoeft niet alle delen in een examperiode te doen. Dus, houdt vast aan het deel waarin je goed of niet zo goed bent. Doe het deel waarin je goed bent eerder dan de andere delen. Dat geef je genoeg tijd om de andere delen voor te bereiden. Als je alle delen in een periode (2 dagen) wilt doen, houd dan rekening met het deel dat je moeilijk vindt en neem veel studietijd voor dat bepaalde deel. Denk er aan dat alleen lezen al 3 uur duurt.

Ik heb een B2+ certificaat van een universiteit en ik ben redelijk tevreden met mijn spreek- en schrijfvaardigheid. Eerlijk gezegd heb ik geen zelfvertrwouwen in mijn luister- en leesvaardigheid. Ik wilde aanvankelijk programma II in Juli doen maar ik heb het verplaatst naar september omdat ik denk dat ik er nog niet klaar voor ben. Daarom neem ik nog 4 maanden de tijd om mij voor te bereiden.

Succes!
Kikay

Re: Duur studie NT2 II

Posted: Sat Jul 02, 2011 6:37 pm
by Pasquale
Hallo Kikay,

Ik heb ongeveer 7-8 maanden Nederlands gestudeerd aan een ROC en toen ik begon (in juli 2010) zat ik op de laagste niveau, niveau 0.
In maart (2011) moest terug naar mijn land van herkomst voor 2 en een halve maand en sindsdien heb ik geen Nederlands meer gestudeerd. In mei (2011, natuurlijk) ben ik terug naar Nederland gegaan om mijn staatsexamen NT2 II te maken en ik heb 3 van de 4 examens gehaald: lezen, schrijven en spreken. Om luisteren te kunnen halen had ik nog maar 3 punten nodig.
Je zei dat normaal gesproken het 7 weken per niveau duurt als je een intensieve cursus volgt. Ben ik dus langzaam geweest?

Re: Duur studie NT2 II

Posted: Sat Jul 02, 2011 8:29 pm
by adappel
Beste Pasquale en Kikay.

Jullie weten allebei dat het leven voor iedereen anders is ...
Als je met met drie punten te weinig voor luisteren gezakt bent, is er niks aan de hand. Gewoon pech gehad.
Dus: snel nog eens opgeven voor een tweede poging.
Succes.