NT2 Examen

NT2 is 'Nederlands als Tweede Taal' or 'Dutch as a second language. 'Inburgering' is 'integration'. Many people who settle in the Netherlands have to do the 'inburgeringsexamen' or 'Staatsexamen NT2'. In this subforum, you can ask questions about this exam. If you have already done the exam, you are warmly invited to share your experience with us!
Post Reply
lorinsilver
Nieuwkomer
Posts: 2
Joined: Wed Nov 15, 2006 9:34 am

NT2 Examen

Post by lorinsilver » Wed Nov 15, 2006 9:44 am

Hallo,

Ik ben op zoek naar meer informatie over het NT2 staatsexamen (programma II). Ik heb op internet al vrij veel informatie gevonden, maar kan er nog wat gebruiken, waaronder...

- Wordt dit examen enkel in Nederland afgenomen, of ook in België (en waar precies in Nederland of België)?

- Hoeveel kost het om hieraan deel te nemen?

- Hoe kun je je erop voorbereiden, zonder naar bv. de universiteit te hoeven gaan? Voorlopig heb ik (in België) alleen NTI gevonden met hun postorder-cursus. Zijn er anderen? Of andere manieren?

- Heeft er iemand al deze cursus van NTI gevolgd, en was deze goed?

Alvast bedankt, ook namens mijn vrouw,

Hans.

User avatar
Bieneke
Site Administrator
Posts: 1966
Joined: Wed Aug 10, 2005 10:18 pm
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Dutch (Netherlands)
Second language: English
Gender: Female
Location: Maastricht

Post by Bieneke » Fri Nov 17, 2006 10:42 pm

Dag lorinsilver,
lorinsilver wrote:Ik ben op zoek naar meer informatie over het NT2 staatsexamen (programma II). Ik heb op internet al vrij veel informatie gevonden, maar kan er nog wat gebruiken, waaronder...

Wordt dit examen enkel in Nederland afgenomen, of ook in België (en waar precies in Nederland of België)?
Het Staatsexamen wordt alleen in Nederland afgenomen (in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Breda, Utrecht en Zwolle).
lorinsilver wrote:Hoeveel kost het om hieraan deel te nemen?
Deelname aan het examen kost € 22,50 per onderdeel (dus € 90 voor alle vier de onderdelen). Als je je wilt inschrijven, doe je dit via de Informatiebeheergroep (http://www.ib-groep.nl).

Op http://www.expertisecentrumnt2.nl/staat/ kun je alles vinden over de NT2-examens in Nederland. De voorbeeldexamens geven een goed beeld van wat je echtgenote kan verwachten.
lorinsilver wrote:Hoe kun je je erop voorbereiden, zonder naar bv. de universiteit te hoeven gaan? Voorlopig heb ik (in België) alleen NTI gevonden met hun postorder-cursus. Zijn er anderen? Of andere manieren?
Het is niet onmogelijk om je op het examen voor te bereiden door zelfstudie, maar het is niet makkelijk. Vooral voor de onderdelen spreken en lezen is oefening belangrijk. Ze kan dit natuurlijk ook op andere plaatsen (thuis?) oefenen, maar dit kost veel zelfdiscipline. Als je even zoekt, dan vind je wel een paar 'ervaringsdeskundigen' op dit forum.

Thuis leren
Volgens mij las ik ergens op het forum dat iemand zeer ontevreden was over de cursus van het NTI. Ik zal er eens naar zoeken. Een (betrouwbaar) alternatief is BIS, een initiatief van de Vlaamse overheid: http://www.bis.vlaanderen.be/.

Officieel attest van taalkennis
De meesten kennen Selor (http://www.selor.be) als de organisatie waar je testen moet afleggen als je voor de overheid wilt werken, maar je kunt er ook examen doen voor het officiële 'attest van taalkennis' (Frans, Nederlands of Duits). Deelname aan het examen is gratis. Op de website van Selor verwijst men voor de voorbereiding op het examen naar het zelfevaluatie- en opleidingspakket Atlas (http://www.selor.be/howtopreparelc.aspx). Het is me niet duidelijk in (en voor) welke talen dit pakket beschikbaar is.

Buitenshuis leren
Als je echtgenote in Vlaanderen woont, zou ik tóch eens langsgaan bij een Huis van het Nederlands (http://www.huizenvanhetnederlands.be/). Hier is men goed op de hoogte van het cursusaanbod in de gemeente (of regio) en geeft men advies (op basis van een intakegesprek en eventueel een test) over welke cursus het best bij de aankomende cursist past.

Nederlands wordt onderwezen in de Centra voor Basiseducatie (voor mensen met minder dan 10 jaar onderwijs), in Centra voor Volwassenonderwijs (CVO's, voor mensen met minimaal 10 jaar onderwijs) en in universitaire talencentra (voor hoger opgeleiden). Op de CVO's kun je zeven NT2-niveaus doorlopen, die min of meer gelijklopen met de niveaus (leerjaren) voor vreemde talen in het secundair onderwijs. Niveau 3 in een CVO is echter niet te vergelijken met niveau 3 in een universitair talencentrum en de Centra voor Basiseducatie hanteren zelfs een heel andere niveau-indeling. Om maar niet te spreken over de VDAB. Vrij verwarrend, hoor.

Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden... Veel succes ermee. Mocht je nog interessante dingen te weten komen waar anderen misschien iets aan hebben, dan horen we het graag. :-)
Bieneke

User avatar
Bieneke
Site Administrator
Posts: 1966
Joined: Wed Aug 10, 2005 10:18 pm
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Dutch (Netherlands)
Second language: English
Gender: Female
Location: Maastricht

Post by Bieneke » Fri Nov 17, 2006 10:53 pm

Daisy's mening (en reacties van anderen) over de NTI-cursus: viewtopic.php?p=119&highlight=nti#119.
Bieneke

User avatar
singerin
Waardevol lid
Posts: 67
Joined: Sat Dec 09, 2006 10:19 pm
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: Russian
Second language: English
Third language: Dutch (Netherlands)
Gender: Female
Location: Ridderkerk, Nederland

Post by singerin » Mon Jun 11, 2007 7:46 pm

Doe mee aan het proefexamen NT2!
U gaat het Staatsexamen Programma II doen? Dan hebben wij een mooi aanbod voor u. U kunt meedoen aan het proefexamen Schrijven II en/of Spreken II.
Waarom meedoen?
■      U kunt oefenen voor het Staatsexamen NT2: het proefexamen ziet er namelijk precies zo uit als het officiële examen en het vindt plaats op de echte examenlocaties. Alle omstandigheden zijn hetzelfde als bij het echte examen.
■      Wellicht oefent u ook met de voorbeeldexamens. Voor de onderdelen Luisteren en Lezen kunt u daarvan zelf de antwoorden controleren. Spreken en Schrijven moeten beoordeeld worden. Dat kunt u niet zelf. Als u deelneemt aan het proefexamen, worden de examens beoordeeld door beoordelaars die ook het echte examen beoordelen.
■      Het proefexamen is gratis.
■      Een paar weken na de afname krijgt u een rapportage over uw resultaten.
Wie kan meedoen?.
•     U kunt alleen meedoen aan het proefexamen als u zich ook voor het echte Staatsexamen heeft opgegeven. Daarom moet u de bevestiging van de inschrijving voor het Staatsexamen NT2 bij IBG, met daarin uw ED-nummer, meenemen naar het proefexamen. Anders mag u niet meedoen.
■      Net als bij het echte examen moet u zich voor het proefexamen legitimeren. Als identiteitsbewijs worden geaccepteerd: paspoort, verblijfsvergunning, rijbewijs, gemeentelijke identiteitskaart, document van vreemdelingenpolitie (alle mits voorzien van pasfoto).
■      Let op:
u kunt alleen meedoen aan het proefexamen als u nog niet eerder aan het proefexamen voor die vaardigheid heeft meegedaan.
wilt u weten hoe u het proefexamen hebt gemaakt? Dan moet u minimaal 8 weken voordat u echt examen doet, proefexamen doen. Anders krijgt u geen resultaat. -     u kunt meedoen aan beide onderdelen (Schrijven II en Spreken II). U kunt ook aan één van beide onderdelen meedoen (alleen Schrijven of alleen Spreken).
Wanneer is de afname?
U kunt het hele jaar meedoen aan het proefexamen. Het proefexamen is op vrijdag van 12.30 tot 16.45 uur. De afnameduur (inclusief legitimatie) hangt af van het onderdeel:
Schrijven                                  ongeveer 195 minuten (van 12.30 tot 15.45 uur)
Spreken                                    ongeveer 60 minuten (van 15.45 tot 16.45 uur)
Hoe kunt u zich opgeven?
■      U kunt zich opgeven voor het echte examen via de website van IBG (http://www.ib-groep.nl). Nadat u zich heeft opgegeven voor het echte examen, kunt u aangeven dat u mee wilt doen aan het proefexamen. U komt dan automatisch op de site van het proefexamen. Daar kunt u kiezen op welke vrijdag en op welke locatie u het proefexamen wilt doen. U moet zich uiterlijk 4 weken voor de gewenste datum aanmelden
■      U kunt zich ook opgeven via http://www.toets.nl/proefexamens. Als u zich via deze website aanmeldt, moet u een ED-nummer hebben. Dit ED-nummer krijgt u als u zich (via IBG) heeft ingeschreven voor een echt examen. Als u zich opgeeft via http://www.toets.nl/proefexamen moet u dit nummer doorgeven.
Wilt u meedoen met een groep?
■      Als u in een groep Nederlands leert, is het ook mogelijk om met déze groep mee te doen aan het proefexamen. De groep mag dan niet kleiner zijn dan 10 cursisten. Uw docent kan de inschrijving voor het proefexamen regelen.
Kijk voor meer informatie op http://www.cito.nl of op http://www.bureau-ice.nl.

Kyriaki
Lid
Posts: 13
Joined: Fri Jul 20, 2007 11:57 am
Country of residence: Netherlands
Mother tongue: English
Gender: Female
Location: Groningen

Post by Kyriaki » Fri Jul 20, 2007 7:10 pm

Als je wil thuis studeren voor het NT2 examen, misschien is dit nuttig: de Talencentrum van Rijksuniversiteit Groningen biedt aan "Zelfstudie voorbereiding Staatsexamen NT2-II."  Helaas, ik heb het nog niet gemaakt, dus ik kan niet zeggen op het goed is.

Je kunt de informatie vinden op deze website:

http://www.rug.nl/let/voorzieningen/tal ... nds/nlexam

Post Reply