Page 1 of 1

Waarom is het klaar-over en geen klaarover?

Posted: Fri Jan 09, 2015 11:50 am
by Rick Willemsen
Hallo,

Sommige woorden blijven lastig... en niet uit te leggen. Ik ben leerkracht van groep 8 en één van de woorden in de Cito Spelling was het woord klaar-overs. Veel, heel veel kinderen hadden het woord als klaarover geschreven, dus zonder een koppelteken.

De kinderen vroegen waarom het dan met een koppelteken moet... en ik kan de regel hiervoor niet vinden. Er is geen uitspraakconflict, het woord klaar is niet een uitzonderingswoord en klaar-overs kan niet worden omgedraaid worden naar overs-klaar. Verder is het geen aardrijkskundige naam.

Is er hier iemand die licht op de zaak kan laten schijnen?

Alvast bedankt,
Rick Willemsen

Re: Waarom is het klaar-over en geen klaarover?

Posted: Fri Jan 09, 2015 5:58 pm
by BrutallyFrank
Van oorsprong is het een uitdrukking die door verkeersbrigadiers gebruikt wordt: "Klaar? Over!". Dus het is ontstaan als een samenvoeging van die twee termen. Het groene boekje hanteert inderdaad 'klaar-over', maar het zou me niet verbazen wanneer het binnen afzienbare tijd 'klaarover' zou worden of dat ze naast elkaar worden gebruikt. Ik zou zelf ook de mist in zijn gegaan en 'klaarover' hebben geschreven.

Rare is dat een eufemisme voor een one-night-stand 'klaarover(tje)' wordt genoemd. Zou dat dan ook 'klaar-over(tje)' moeten zijn?

Re: Waarom is het klaar-over en geen klaarover?

Posted: Tue Jan 13, 2015 4:25 am
by ngonyama
Ik denk dat het onder "samenkoppeling" valt en dat is inderdaad met een streepje. (Vraag me niet waarom... Die kinderen hebben wat mij betreft gelijk.)

Zie http://woordenlijst.org/leidraad/6/5/